Χαμηλή αυτοεκτίμηση

second-post

Μοιραστείτε:

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και η βασικότερη αιτία που δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε! Η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει στη πορεία της ζωής του! Αν κάποιος μεγαλώνει σε περιβάλλον που οι σχέσεις με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του είναι καλές το πιθανότερο είναι να αναπτύξει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του. Τι γίνεται όμως όταν μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ψυχρό που επικρατεί η έλλειψη προσοχής ή η αδιαφορία;;;

Το άτομο που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσει μια πολύ αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και δημιουργούνται ανασφάλειες που το ακολουθούν! Αυτό μπορεί σταδιακά να αλλάξει αν επικεντρωθεί αρχικά στην ενδοσκόπηση. Μερικές συμβουλές για να χτίσεις ακλόνητη αυτοπεποίθηση είναι οι ακόλουθες:

1) Γνωρίστε τον εαυτό σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξανασυστηθείτε με τον εαυτό σας κ να σταθείτε απέναντι του με απόλυτη ειλικρίνεια. Ακούστε με προσοχή τις σκέψεις σας και παρατηρήστε πως μιλάτε εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Αναλύστε τι είναι αυτό που σας ωθεί να έχετε αρνητική άποψη για κάποιες πτυχές της προσωπικότητας σας! Έπειτα δώστε έμφαση στα καλά σας στοιχεία και στους τομείς όπου νιώθετε επιτυχημένοι.

2) Αλλάξτε συνήθειες.: Θέστε μικρούς στόχους που είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν. Όταν επιτύχετε το στόχο σας θα νιώσετε αυτοπεποίθηση και θα προχωρήσετε σε νέους μεγαλύτερους.

3) Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Η έλλειψη καθαριότητας, η απεριποίητη εμφάνιση το ατημέλητο ντύσιμο ενισχύουν την άσχημη εικόνα που έχετε για εσάς και αυτό αντανακλάται κ στο περίγυρο σας. Φροντίστε την εμφάνιση σας και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σας.

4) Κάντε θετικές δηλώσεις: Μια θετική δήλωση είναι μια θετική έκφραση για τον εαυτό σας που αφορά το παρόν. Οι θετικές δηλώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αλλάξετε αρνητικά μοτίβα σκέψης. Οι επαναλαμβανόμενες θετικές προφορικές εκφράσεις ενισχύουν τη θετικότητα μας κ δημιουργούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο(Βασική Αρχή του NLP). Αν είστε αρχάριοι στην τεχνική των θετικών δηλώσεων σας προτείνω να βρείτε τις Θετικές Δηλώσεις από τη Louise Hay και να τις προσαρμόσετε στη δική σας ζωή. Το σημαντικότερο είναι οι θετικές δηλώσεις να σας ταιριάζουν κ να νιώθετε όμορφα. Αν νιώθετε πως είναι κάτι έξω από εσάς δεν θα λειτουργήσουν κ θα έχουν κ τα αντίθετα αποτελέσματα.